fbpx

Doctrina Powerclass

Motnje v Hemostazi

Doctrina Powerclass

Motnje v Hemostazi

Predstavitev

Cilj predavanj in delavnic v modulu je posledica dejstva, da je strjevanje krvi v človekovem telesu nemalokrat tema o kateri se malo ve; manjka pravega znanja. Posledično je veliko zdravnikov zadržano, v krču,  ko pride do motenj v strjevanju krvi oz. v hemostazi. Tako bomo z modulom obdelali motnjo primarne hemostaze, kamor sodi Von Willebrandova bolezen ter kvantitativne in kvalitativne motnje trombocitov. Oboje je precej pogost pojav in prisoten pri vsaj enem od stotih prebivalcev Slovenije. Krvavitev je značilna; tako v koži kot podkožju. Težko je podati določene zaključke, vendar se zdi, da je odločnejši učni pristop potreben prav zaradi nesigurnosti, ki jo čuti zdravstveno osebje.

V preostalih modulih, ki bodo sledili, bodo predavatelji obdelali še motnje sekundarne hemostaze; predvsem hemofilijo, ki jo označujejo krvavitve v sklepe in notranje organe. Zelo pogoste so pridobljene motnje strjevanja krvi zaradi zdravil, enako pa je potrebno tudi osnovno poznavanje in prepoznavanje redkih motenj hemostaze, kamor sodi na primer pridobljena hemofilija.

Prof. dr. Samo Zver, dr. med.
predstojnik KO za hematologijo

Še niste uporabnik Doctrina platforme? Registrirajte se in nadaljujte na ogled izobraževanja.

Predstavitev programa

PRIMARNA HEMOSTAZA

Trombociti

samo zver

Prof. dr. Samo Zver, dr. med.
predstojnik KO za hematologijo

Von Willebrandova bolezen

Karla-Rener

asist. Karla Rener, dr. med

V predavanju o motnjah primarne hemostaze prof. Zver obravnava znižano število trombocitov (trombocitopenija) in funkcijske motnje trombocitov, ki imajo za posledico krvavitev. Predstavil je kliniko in zdravljenje takšnih težav. Dr. Rener pa v nadaljevanju podrobno predstavi Von Willebrandovo bolezen; kakšna bolezen je to, kaj je zanjo značilno, kako jo diagnosticirati in druge podrobnosti.

SEKUNDARNA HEMOSTAZA

prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med.

Presejalni testi hemostaze so vedno sestavljeni iz števila trombocitov, protrombinskega časa (PČ) in parcialnega tromboplastinskega časa. Nikoli ni dovolj, da ocenjujemo le del hemostaze, kar se zmotno dogaja velikokrat. PČ torej ni dovolj.

Predavanja, ki bodo sledila:

Motnje hemostaze zaradi kroničnih bolezni

Enver Melkić, dr. med.

Pridobljene motnje v hemostazi zaradi zdravil

Marko Miklič, dr. med.

Vsa predavanja so ovrednotena tudi z licenčnimi točkami, ki jih podeljuje Zdravniška zbornica Slovenije.

Projekt je omogočilo podjetje NOVO NORDISK d.o.o.