fbpx

Doctrina Powerclass

Mala šola GLP – 1
receptor agonistov

Doctrina Powerclass

Mala šola GLP – 1
receptor agonistov

Predstavitev male šole GLP - 1
receptor agonistov

Kadar koli se med prebivalstvom pojavi več primerov neke bolezni ali bolezenskega stanja, se v zdravstvenem sistemu običajno izvedejo premiki, mesto obravnave pa se s sekundarne in terciarne ravni prenese na primarno raven. Tako se je v preteklosti zgodilo tudi z obravnavo odraslih bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, ki se jih sedaj že učinkovito obravnava na primarni ravni. Glede na negotovost, povezano s koronavirusno boleznijo, kjer so ugotovili, da so osebe s sladkorno boleznijo še toliko ranljivejša skupina, je zelo pomembno, da se zdravniki družinske medicine zavedajo pomembnosti svoje vloge pri obravnavi in zdravljenju teh bolnikov. Zdravila, kot so GLP-1 receptor agonisti, to tudi omogočajo, saj so učinkovita terapija pri zniževnju glikiranega hemoglobina A1c, telesne mase, enostavna za uporabo, izboljšajo kvaliteto življenja ter imajo pozitivne učinke na srčno-žilni sistem. Želja vseh  je, da bi zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 tudi v prihodnje potekalo na način, ki bo bolnikom še bolj izboljšal kvaliteto življenje, omogočal varno terapijo in premaknil morebitne srčno-žilne zaplete v čim poznejša leta.

Predstavitev programa​

Predavanja so v postopku za pridobitev licenčnih točk na Zdravniški zbornici Slovenije.

Jana Klavs, viš. med. ses.

Pomembnost ozaveščanja o ustrezni prehrani
ob sočasni uporabi zdravil iz skupine GLP-1

V letu 2020 so strokovnjaki poenotili strokovne informacije, ki naj jih oseba s sladkorno boleznijo prejme s strani zdravstvenega strokovnjaka. Kot pomemben vidik je, da se zdravstvene strokovnjake opremi s preverjenimi in strokovnimi informacijami, ki na koncu razbremenijo osebe s sladkorno boleznijo. Nova priporočila izpostavljajo: nobenega živila se ne prepoveduje, svetovanje se prilagodi življenjskemu slogu in željam osebe s sladkorno boleznijo, jasno je opredeljeno, kdo in kdaj lahko svetuje o prehrani ob sladkorni bolezni tipa 2, ukinja se izraz dieta, za prehransko svetovanje se uvaja nov izraz – prehranska terapija.

Kaj pa prehrana ob sočasni uporabi GLP-1 receptor agonistov? Priporoča se: spodbujanje k lahki uravnoteženi prehrani, še posebno v začetni fazi zdravljenja, poudariti pomen ustreznega življenjskega sloga za doseganje ciljev zdravljenja, uvedba zdravila lahko predstavlja dodaten motivacijski dražljaj za spremembo navad predvsem zaradi pozitivnega vpliva na znižanje telesne mase, obroki naj bodo kakovostni in manjši.

Staša Vodička, dr.med.spec.druž.med

Primer uporabe GLP1 RA pri osebi z neurejeno sladkorno boleznijo tipa 2
v vsakodnevni klinični praksi

Zakaj se odločiti za uvedbo GLP-1 RA pri bolniku z neurejeno sladkorno boleznijo tipa 2?

GLP-1 RA znižuje glukozo v krvi v odvisnosti od koncentracije glukoze, tako da spodbuja izločanje insulina in zmanjša izločanje glukagona, kadar je koncentracija glukoze v krvi velika. Mehanizem zniževanja glukoze v krvi vključuje tudi manjšo upočasnitev praznjenja želodca v zgodnji postprandialni fazi. GLP-1 RA zmanjšuje telesno maso in maso telesnega maščevja z zmanjšanjem energijskega vnosa, kot posledico splošnega zmanjšanja apetita. Poleg tega, zmanjša nagnjenost k uživanju zelo mastne hrane.

Asist. mag. Alenka Simonič, dr.med., spec. spl. med.

Primer uporabe GLP-1RA pri srčno-žilno ogroženi osebi s SB2
v vsakodnevni klinični praksi

Zakaj se odločiti za uvedbo GLP-1 RA pri bolniku z neurejeno sladkorno boleznijo tipa 2 ob sočasno prisotni srčno-žilni ogroženosti?

Pri sladkorni bolezni tipa 2 so srčno-žilne bolezni v porastu, znano je, da ima praktično 80 odstotkov oseb s sladkorno boleznijo tudi pridružene srčno-žilne bolezni.  Zdravila iz skupine GLP-1 RA imajo po raziskavah srčno-žilne varnosti poleg ugodnega učinka na zmanjševanje glikiranega hemoglobina A1c in telesne mase tudi ugoden učinek na zmanjševanje sestavljenega srčno-žilnega dogodka (neusodni miokardi infarkt, neusodna možganska kap in srčno-žilna smrt). Zaradi pozitivnih učinkov na zmanjšanje srčno-žilnih dogodkov je skupina visoko pozicionirana tudi v svetovnih diabetoloških priporočilih.

novo nordisk

Projekt podpira podjetje Novo Nordisk