fbpx

Doctrina Powerclass:

Debelost

Vsa izobraževanja bodo ovrednotena z licenčnimi točkami
Zdravniške zbornice Slovenija.

O Powerclassu

Epidemija debelosti je eden izmed večjih izzivov javnega zdravja, tako v svetu kot tudi pri nas. Prevalenca oseb s prekomerno telesno maso in debelostjo je leta 2019 v Sloveniji znašala  58,1 % (leta 1990 le 49,5 %). Debelost je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije odgovorna za 10–13 % smrti, v različnih območjih evropske regije pa se povezuje z neposrednim povečanjem stroškov zdravstvene oskrbe.

Porast debelosti pripisujemo prekomernemu energetskemu vnosu, telesni nedejavnosti, dedni dovzetnosti, genetskim mutacijam, presnovnim motnjam, zdravilom, psihiatričnim boleznim itd. Veliko pa je k povečanju epidemije debelosti prinesla tudi epidemija COVID-19, ki je precej spremenila navade ljudi.

Debelost je kronična bolezen, za katero je značilno prekomerno kopičenje maščevja v telesu. V grobem razlikujemo dve obliki debelosti: hiperplastično debelost, pri kateri je povečano število maščobnih celic in hipertofično debelost, pri kateri so povečane maščobne celice. Hiperplastična debelost se pretežno razvije pri otrocih, hipertrofična pa običajno pri odraslih. Pri skrajni debelosti lahko pride tako do povečanja števila kot velikosti maščobnih celic.

Kot bolezen je debelost povezana s povečanim tveganjem za nastanek različnih kroničnih in akutnih obolenj: sladkorne bolezni tipa 2 in drugih endogenih bolezni, različnih vrst raka, nastankom zvišanega krvnega tlaka ter boleznimi srca in žilja, ostoartritisa, motenj spanja in pojava policističnih jajčnikov itd.

Med ukrepi za zmanjševanje prekomerne telesne teže so na prvem mestu spremembe življenjskega sloga (uravnotežena prehrana, diete, ki so učinkovite le na krajša časovna obdobja, in ustrezna telesna aktivnost za vzdrževanje želene telesne teže na daljše obdobje), zdravila ter bariatrične operacije.

Kot strokovna novost – v pripravi so tudi prve slovenske farmakoterapijske smernice za zdravljenje debelosti, ki bodo po uradni objavi predstavljene tudi v enem izmed modulov tega sklopa.

Seznam predavanj

1.

Ali je debelost bolezen, ki jo je potrebno zdraviti?

Prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med.

2.

Praktični nasveti, kako lahko pristopimo do bolnika z debelostjo

Prof.prim.dr. Danica Rotar pavlič, dr. med.

3.

Srčno-žilna ogroženost bolnikov z debelostjo

Prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.

4.

Debelost kot dejavnik tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 2

Metka Epšek Lenart, dr. med.

5.

Kako debelost poslabša kvalieteo spanja zaradi motnj v dihanju

Kristina Ziherl, dr. med.

6.

Debelost in osteoartritis – tudi sklep ima svojo maksimalno kapaciteto vzdržnosti

Doc. dr. Karin Schara, dr. med.

7.

Pojavnost policističnih jajčnikov pri ženskah z debelostjo

Prof. dr. Mojca jensterle Sever, dr. med.

Prihaja v septembru

8.

Pomen nefarmakoloških ukrepov za zdravo in učinkovito hujšanje

Tina Sentočnik, dr. med.

Prihaja v oktobru

9.

1. slovenske smernice za farmakološko obravnavo debelosti

Prof. dr. Andrej Janež, dr. med.

Prihaja v novembru

10.

Kako GLP-1 RA vplivajo na znižanje telesne mase?

Katja Ravber, dr. med.

Prihaja v decembru

Projekt podpira